Hoe maak ik een goede nieuwsbrief?

E-mail marketing is een hele goede manier om een band op te bouwen met je klanten en bij hen in beeld te blijven. Wat heb je nodig voor een goede nieuwsbrief?

Tip 1 Bedenk een goede onderwerpregel

Het eerste wat mensen zien van jouw nieuwsbrief; is de onderwerpregel in hun inbox. Hoe jij het onderwerp verpakt bepaalt of mensen beslissen of ze je nieuwsbrief gaan lezen of niet. Een onderwerpregel moet niet te lang zijn en maakt nieuwsgierig. Stel bijvoorbeeld een vraag, vermeld een interessante conclusie of beschrijf een korting of voordeel. Zorg ervoor dat de onderwerpregel aansluit bij de inhoud die mensen verwachten.

Verwerk als het kan ook geschikte zoekwoorden; het kernwoord staat zo veel mogelijk vooraan. Denk ook aan de snippet: dit is de toevoeging direct achter de onderwerpregel. Standaard is dit vaak iets als “Indien u deze e-mail niet goed ontvangt….”

 

Gebruik deze regel als extra mogelijkheid om de lezer aan te spreken:

 

Het is helemaal mooi als je deze regel persoonlijk maakt.

Tip 2 Bied structuur aan de scannende lezer

Net als op een website, scant je lezer in een paar seconden de inhoud van je nieuwsbrief en beslist om wel/niet door te lezen. Gebruik daarom korte, overzichtelijke tekstblokken en wissel deze af met foto’s, video’s, buttons e.d. De principes van schrijven voor het web zijn hier ook van toepassing: duidelijke koppen, een stijl die bij de doelgroep past etc. Je maakt je nieuwsbrief eenvoudig aantrekkelijker door tekst af te wisselen met beeld.

Tip 3 Gebruik hyperlinks en call to actions

Je wilt graag dat de lezer doorklikt naar je website: naar je contactpagina, specifieke informatie, of aanbiedingen. Gebruik daarom call to actions en maak diverse content klikbaar. Gebruik daarbij wel goede hyperlinks: dus geen ‘klik hier’, maar een duidelijke ankertekst die de lezer vertelt wat hij kan verwachten als hij doorklikt.

Tip 4 Besteed aandacht aan de landingspagina

Als mensen doorklikken wil je ook dat ze direct op de goede plek terecht komen. Niets vervelender dan doorklikken op “7 tips voor het schrijven van een e-nieuwsbrief” en vervolgens ergens op een algemene homepage komen en de website moeten doorzoeken naar deze tips.

Tip 5 Integreer je huisstijl

Laat de nieuwsbrief aansluiten bij je bestaande huisstijl; denk daarbij aan kleuren, logo en look & feel. Dit wekt vertrouwen bij de lezer en zorgt voor herkenbaarheid.

Tip 6 Promotie met Social Media

Je nieuwsbrief stuur je direct naar je abonnees. Maar je wilt natuurlijk dat meer mensen kennismaken met je nieuwsbrief en abonnee worden. Integreer daarom ‘sharebuttons’, zodat mensen je nieuwsbrief direct kunnen delen op sociale media. Met de meeste mailservices kun je dit eenvoudig toevoegen. Kondig je nieuwsbrief ook aan op de sociale media die jij gebruikt, zodat mensen weten dat je een nieuwsbrief bent gestart.

Tip 7 Promotie op je website

Maak op je site een aparte pagina waar je meer vertelt over je nieuwsbrief: wat staat erin, wat is het voordeel van een abonnement, wat is de frequentie? Voeg op zoveel mogelijk pagina’s van je site een duidelijk en gebruikersvriendelijk aanmeldformulier toe voor je site.

[mc4wp-form]

Tip 8 Promotie: Geef iets weg

Bied nieuwe abonnees iets gratis aan, iets wat past bij de inhoud van je nieuwsbrief en blog. Bijvoorbeeld een checklist, extra tips, een e-book, een korte cursus. Dit geeft mensen een goed gevoel dat ze zich hebben geabonneerd op je nieuwsbrief. Laat ook weten dat mensen extra kortingen, aanbiedingen of informatie krijgen als ze abonnee worden.

Tip 9 Denk ook aan deliverability

Zorg dat je nieuwsbrief goed ontvangen wordt. Dit betekent allereerst dat je content verstuurt die relevant is en interessant om te lezen. Maar denk ook aan de lay-out of weergave van je nieuwsbrief. Check bijvoorbeeld of er geen fouten zitten in de HTML. Zorg ook dat je mail niet als spam wordt aangemerkt:

  • Gebruik een betrouwbaar afzenderadres
  • Verwijder foute mailadressen
  • Zorg voor een goede afmeldlink
  • Let op dat de onderwerpregel geen spamwoorden bevat (woorden als ‘gratis’, ‘uitroeptekens)
  • Laat mensen hun aanmelding bevestigen (opt-in / dubbele opt-in)

 

Comments are closed