Een goed design van je webtekst

Download PDF Goed Design van je webtekst

7 Tips voor een goed design van je webteksten

Bij het woord design denk je niet direct aan je webtekst. Design, dat gaat toch over het ontwerp van je website? Klopt, maar ook het design (beeld) van je tekst is van groot belang op je site.

Een goed design van je webteksten nodigt uit om te lezen en maakt je tekst aantrekkelijk en scanbaar. Belangrijk, want tekst op een beeldscherm leest een stuk minder makkelijk en snel dan op papier. Bovendien scannen en zappen bezoekers op je site: ze willen direct zien waar een tekst over gaat en  besluiten in een paar seconden of ze wel of niet verder lezen.

Waar kun je op letten om je webtekst prettig leesbaar en aantrekkelijk te maken op het scherm?

Tip 1 Een geschikt lettertype

Het is belangrijk dat je tekst goed leesbaar is op het scherm, omdat een beeldscherm onrustiger en langzamer leest dan papier. Voorkom dat mensen op het scherm zitten te turen en daardoor afhaken. Zorg daarom voor een goed lettertype van je tekst: niet te klein en sans serif. Op het beeldscherm zijn bijvoorbeeld Arial en Verdana (en vergelijkbare lettertypes) geschikt.

Tip 2 Goede regelafstand en paginabreedte

Zorg voor een goede regelafstand, zodat je tekst goed leesbaar blijft en denk ook aan de breedte van de pagina. Bezoekers willen je tekst op het scherm makkelijk kunnen lezen, zonder hun hoofd van links naar rechts te bewegen. Over het algemeen geldt een vuistregel van 10-12 woorden per regel.

Tip 3 Kleuren met een goed contrast

Let erop dat je tekst een kleur heeft die een goed contrast vormt met de achtergrond. Het beste is nog altijd: zwarte letters op een witte achtergrond. Maar vaak wil je ook andere kleuren gebruiken in je design. Kijk dan altijd of het contrast met de achtergrond goed is, zodat je tekst prettig en goed leesbaar is. Gebruik eventueel de ‘Colour Contrast analyzer’. Handig van deze tool is dat deze ook rekening houdt met slechtzienden en kleurenblinden.
>> Colour Contrast Analyzer

Wil je snel zien welke kleuren(codes) in een site zitten, kleuren analyseren, of gradients maken?
>> Gebruik dan Colorzilla

Tip 4 Overzichtelijke blokjes tekst

Maak overzichtelijke blokjes in je tekst, zodat de pagina duidelijk en scanbaar is. Gebruik hiervoor alinea’s en witregels. Alinea’s van 50-75 woorden zijn prettig om te lezen, korter kan natuurlijk ook.

Tip 5 Goede links

Geef links een duidelijke en herkenbare lay-out: conventie is blauw en onderstreept, of gebruik een andere kleur die past bij je design. Wees consequent in de gekozen lay-out. Gebruik niet te veel links in je lopende tekst, dat leidt af en is minder overzichtelijk. Plaats relevante links bij voorkeur onderaan je tekst en laat ze opvallen, bijvoorbeeld door een witregel en het gebruik van >>.

Tip 6 Duidelijke en informatieve koppen

Zorg voor duidelijke, informatieve kopjes die de aandacht van je lezer trekken. Een goede kop dekt de lading, maakt nieuwsgierig en bevat geen jargon of moeilijke woorden.

Koppen en tussenkoppen vormen een samenhangend geheel, zodat je lezer direct de rode draad van de tekst kan overzien.


 

Tip 7 Opsommingen met bullets

Gebruik opsommingen met bullets, in plaats van een opsomming uitgeschreven in een zin. Dit leest prettiger: bullets sturen het oog van je lezer en zijn scanbaar. Voordeel is ook dat de zoekmachine tekst met bullets beter oppikt.

Voordeel bullets:

  • Sturen het oog van je lezer
  • Scanbaar
  • Goed voor de zoekmachine

Extra tip: Tekstdesign en look&feel van je site

Zorg dat het design van je tekst ook past bij het design van je website. Vaak kijkt je webdesigner hier ook naar, maar het is slim hier zelf op te letten en te kijken wat je precies wilt. Is de look&feel van je site ambachtelijk, modern, hip, retro? Laat dit terugkomen in je tekst: vooral lettertype en kleur van je tekst kan je hiervoor gebruiken.

>> Lees meer over scanbare webteksten
>> Lees meer over webadvies voor je site

Click Here to Leave a Comment Below