Een goed plan voor je website

Je hebt een webbouwer of designer ingehuurd en laat een mooie website bouwen. Nu nog even bedenken wat er op allemaal op moet. Vaak heb je wel ongeveer een idee wat je met je site wilt. Maar welke informatie moet er eigenlijk precies op en hoe ga je de informatie ordenen om je doelgroep aan te spreken?

Dat is meestal minder helder. Maak daarom eerst een goed plan voor je site. Een goede samenhang tussen ontwerp, navigatie en content zorgt voor een sterk totaalconcept dat je bezoeker overtuigt.

Een goed plan is het halve werk

Bedankt eerst wat er precies op de site moet en in welke structuur: wat wil je met je site vertellen, hoe spreek je de doelgroep aan, hoe ga je de informatie ordenen? Je webbouwer houdt zich vooral bezig met het design en de techniek. Jij moet hem uitleggen wat je met je site wilt en een goede inhoud en structuur aanleveren.

Met een goed concept zorg je voor houvast en een duidelijke koers in je webproject. Dit houdt de vaart erin en de webbouwer begrijpt beter wat jij precies wilt. Bovendien krijg je een beter eindresultaat: een website die goed past bij jouw wensen en met een heldere boodschap die je doelgroep overtuigt.

Voordelen van een goed plan:

  • Je website is sneller af
  • Je website past bij je doelen en wensen en gaat dus langer mee
  • Bezoekers vinden makkelijk de weg naar je producten en diensten
  • Je site overtuigt en maakt van bezoekers klanten

Goed plan: een heldere boodschap voor je doelgroep

Wat wil je vertellen met je site? Voor een overtuigende website heb je een goed verhaal nodig, over jezelf en wat je klanten te bieden hebt. Wie ben je, wat doe je, waarom doe je wat je doet en wat kan je voor klanten betekenen? Dat is je boodschap. Zorg dat je dit helder krijgt in een korte tekst van maximaal 1 A4. In de marketing wordt dit ook wel propositie genoemd. Ga daarbij ook goed na wie je doelgroepen zijn: wat zijn hun kenmerken, welke taal spreken ze, welke informatiebehoefte hebben ze?

Goed plan: het beheer van je website

Natuurlijk is het ook belangrijk alvast na te denken over het beheer en onderhoud van je website straks. Wil je bijvoorbeeld een grote, dynamische site, dan moet er straks wel tijd (en geld) zijn om dit goed te gaan bijhouden. Bedenk daarom vooraf wie wat gaat doen en welke rollen je verdeelt. Wat is reëel en mogelijk qua tijd, kennis, formatie, budget?

Goed plan: een logische webstructuur

Als boodschap, doelgroep en beheer helder zijn kan je een concreet plan gaan maken: de webstructuur. Hoe deel je de site in? Welke content (tekst, beeld) komt er op? Welke functionaliteiten? Wat is de onderlinge samenhang van de webpagina’s? Hoe vinden bezoekers makkelijk de weg naar je informatie of diensten? De webstructuur wordt ook wel het Functioneel Ontwerp genoemd. Inventariseer tot slot de wensen voor het Visueel Ontwerp; hoe moet de site er ongeveer uit gaan zien?

En nu: met je plan naar een webbouwer

Boodschap en doelgroep zijn helder, je hebt een plan voor het beheer en je weet hoe je de site logisch gaat indelen. Nu met je plan naar een webbouwer of webdesigner voor het visueel en technisch ontwerp. Door je plan is het ook duidelijker wat voor systeem of CMS bij je site past. Doordat je jouw wensen en mogelijkheden goed op een rij hebt, zal de webbouwer deze als uitgangspunt nemen bij de bouw en het ontwerp. Daarnaast kan het handig zijn dat je makkelijker verschillende offertes kunt vergelijken.

>> Lees ook: een website zonder plan, daar komt geen einde an (Frankwatching)

Ook een goed plan voor je website?

Zelf de inhoud & structuur van je site verbeteren, maar weet je niet hoe?
Wil je een nieuwe site & met een goede blauwdruk naar je webbouwer stappen?
Of heb je al een site, maar wil je deze effectiever maken met een overtuigend verhaal?

Misschien is webadvies dan iets voor jou.