Mailchimp koppelen aan je website
Verstuur je een nieuwsbrief in Mailchimp? Wil je snel meer abonnees door op je website inschrijfformulier te maken? Mailchimp koppelen aan je website kan op verschillende manieren.
Ga naar Mailchimp -> lists> signup forms. Je ziet dan de volgende 3 opties:
Mailchimp koppelen aan je website: general forms
General forms zijn alle formulieren waarmee je jouw MailChimp account kunt inrichten, inclusief een inschrijfformulier. Mailchimp genereert voor het inschrijfformulier een ‘signup form URL’: met 1 klik kom je in het standaard inschrijfformulier voor je e-zine. Handig om snel overal te plaatsen, bijvoorbeeld in je e-mail handtekening of op je Facebook pagina. Wil je op deze manier Mailchimp koppelen aan je website? Plaats dan een button op je site met een link naar dit formulier. Op je site wil je meestal een geïntegreerd formulier; dat ziet er mooi uit en mensen kunnen direct inschrijven.
>> Voorbeeld signup form URL http://eepurl.com/MOIIb
Embedded Forms MailChimp
Met een embedded form kun je HTML-code genereren om in je site te ‘plakken’. Kies hierbij voor de ‘classic’ form (standaard) of eventueel ‘superslim’; in het laatste geval hoeft de bezoeker maar 1 veld in te vullen (e-mail adres).
Als je niet terugschrikt voor HTML, is dit een prima optie. Zeker als je meerdere formulieren wilt maken voor je site. Het is wel handig dat je een beetje thuis bent in HTML voor eventuele aanpassingen van bijvoorbeeld de velden of de vormgeving.
Met optie 3, ‘Form integrations’, bedoelt Mailchimp een plugin of formbuilder:
Plugin Mailchimp
Mailchimp koppelen aan je website, kan ook met een plugin. MailChimp adviseert hiervoor de plugin: ‘Mailchimp List Subscribe Form’. Reviews over deze plugin zijn wisselend.
Zelf gebruik ik liever Mailchimp for WordPress van Danny van Kooten. Deze plugin werkt prima: eenvoudig in gebruik, de kleuren passen zich automatisch aan en met een ‘shortcode’ zet je het formulier snel in je website, waar je maar wilt. Ook kun je instellen dat iemand die reageert op je blog/registreert op je site, tegelijk inschrijft op je e-zine (automatisch vinkje checkbox).
Enige minpunt: voor meer formulieren -bijvoorbeeld 1 voor je E-book en 1 voor je nieuwsbrief-, moet je overstappen op de betaalde versie. Er zijn natuurlijk nog meer plugins, probeer ze uit en bekijk welke het beste bij je past.
Form Builders
Wil je nog een stapje verder? Met meer mogelijkheden voor ontwerp en design van je formulier? Bijvoorbeeld voor een pop-up, bijzondere vormgeving, checkboxes of integratie met betaalopties?
Dan zou je op zoek kunnen gaan naar een geschikte Web Form Builder, zoals Coffee Cup, Wufoo of Jotform. Met deze software kun je veel kanten op. Vaak is er een gratis startversie waar je direct mee aan de slag kan. Wil je meer, dan ga je betalen.
>> Lees meer over verschillende Web Form Builders
Verder aan de slag met Mailchimp?
>> Lees ook Mailchimp koppelen aan je Facebookpagina
Vond je deze tip leuk, handig of nuttig? Deel hem met je vrienden via onderstaande knoppen!