Je site hoger in Google: 3 pijlers
Je site hoger in Google; hoe krijg je dat voor elkaar? Als je gaat adverteren bij Google ben je vaak snel veel geld kwijt. Door je site te optimaliseren voor Google, kun je ook gratis hoger in de zoekresultaten komen.
Je leest van alles over SEO, ranking, keywords, linkbuilding, Yoast…. Zie je ook door de bomen het bos niet meer? Een overzicht van de 3 pijlers die het belangrijkste zijn voor om je site hoger in Google te krijgen.
1) Geschikte zoekwoorden gebruiken
Het is belangrijk dat jij Google de nodige informatie geeft om je website goed te indexeren. Maak hiervoor een lijstje met geschikte zoekwoorden voor jouw dienst of produkt. Zoekwoorden bepalen kan bijvoorbeeld met de Google Keyword Planner of met het handige Yoast suggest. Kijk voor je zoekwoorden naar:
- Relevantie
- Commerciële waarde
- Zoekvolume
- Concurrentie
Verwerk je gevonden zoektermen op de juiste plekken in je site. Pas op dat je dit niet overdrijft! Je artikel volstoppen met zoekwoorden werkt juist averechts; Google zal je website juist lager waarderen.
Schrijf je artikelen daarom zo authentiek mogelijk: begin eerst gewoon te schrijven. Bepaal daarna het belangrijkste onderwerp en zet je primaire zoekwoord en secundaire zoekwoorden op de juiste plek.
Dat maakt je artikel meteen ook fijner om te lezen: je schrijft namelijk altijd voor de bezoeker en niet voor de zoekmachine.
2) Je site hoger in Google met de juiste techniek
Een tweede belangrijke pijler voor om je site hoger in Google te krijgen is de techniek. Zorg dat de techniek van je site zoekmachinevriendelijk is: Google is wel steeds slimmer, maar het blijft natuurlijk maar een robot.
Gebruik bijvoorbeeld geen Flash en Javascript: dat kan Google niet lezen. Ziet er op je site mooi uit, dat flitsende filmpje of die leuke animatie; maar is helaas slecht voor je zichtbaarheid.
Zorg dat je website ook draait bij een betrouwbare host. Als je site af en toe offline is, kan Googlebot je site niet vinden en wordt je content dus ook niet meegenomen in de zoekresultaten. Je webbouwer weet nog meer over de juiste technieken voor je Google website.
3) Linkbuilding: links van en naar je site
Google weegt de populariteit van je website ook aan de hand van ‘linkbuilding’. Welke sites linken naar jouw site? Wijs je bezoekers de weg met goede interne links? Laat je zien waar jij je kennis haalt met externe links?
Hoe meer verschillende, interessante websites linken naar je site, hoe beter je site hoger in Google komt. En andersom: hoe meer mensen sites waar jij naar verwijst interessant vinden, hoe hoger je scoort. Google let bij de links van en naar je site op:
- Kwantiteit
- Relevantie
- Autoriteit en populariteit
- Diversiteit
Ben jij een loopbaantrainer of -coach? Dan heeft een link van je fysiotherapeut weinig waarde. Biedt je hardlooptrainingen en geef je tips voor de preventie van blessures, dan kan het wel weer interessant zijn. Let op: ook bij linkbuilding is authenticiteit en betrouwbaarheid van belang voor Google: links kopen is bijvoorbeeld geen goed idee.