Zelf een filmpje maken op je website

Filmpjes doen het goed op je website. Je kunt ze bijvoorbeeld prima gebruiken voor een stappenplan of handleiding om iets uit te leggen aan je klanten. Maar hoe maak je zo’n screencast of instructiefilmpje nou zelf?

In dit gastblog vertelt Misja van Lanen hoe zij een filmpje maakte met ‘draadpoppetje’s om haar klanten op een simpele manier een ademoefening te laten zien.

Gastblog Misja van Lanen, Zensation Amsterdam

Maak een eenvoudig filmpje met draadpoppetjes

Dit filmpje heb ik gemaakt naar aanleiding van een vraag van een klant van mij. Ze gaf aan dat haar bloeddruk ernstig verhoogde tijdens het WK voetbal van afgelopen jaar. Het adempatroon of de ademhaling, kan wonderen doen voor het normaliseren van de bloeddruk of het verlagen van stress. Daarom wilde ik haar als extra dienst een ademoefening aanbieden. En naast haar de rest van voetbalminnend Nederland…

Tijdens mijn werk probeer ik zoveel mogelijk klachten uit te leggen met behulp van visuele middelen. Ik ben zelf erg visueel ingesteld, dus vind ik dat iedereen dat is. Omdat ik echter geen begaafd tekenares ben, ben ik een ster geworden in draadpoppetjes.

Draadpoppetjes tekenen met Photoshop

Draadpoppetjes zijn ook heel makkelijk te creëren met Photoshop, mijn go-to programma voor visuele uitleg voor het internet. Bij de ‘custom shape tool’ (ik gebruik de Engelse versie), of “U”, vind ik zo’n beetje iedere vorm die ik kan gebruiken voor de draadpoppetjes.

Omdat ik om de ‘knulligheid’ van het draadpoppetje heen een ‘gelikt’ uiterlijk wil laten zien, heb ik de achtergrond in kleur laten verlopen met de ‘gradient tool’ (“G”). De gradient tool werkt van achtergrondkleur naar voorgrondkleur, dus hou daar rekening mee met de richting waarin je de kleuren wil laten verlopen.

Het filmpje monteren

Voor het filmpje gebruik ik altijd een tiff-bestand. Alle onderdelen van het poppetje hebben een eigen laag, zodat ik niet alles opnieuw hoef te tekenen. Ik kan per laag gewoon een ‘transform’ toepassen: draaien, buigen, warpen, perspectief veranderen. Dat betekent dat ik uiteindelijk een aantal verschillende tekeningen (en bestanden) bij elkaar heb.

Als ik alle tekeningen bij elkaar heb, ga ik de tekst inspreken. Bij gebrek aan apparatuur, heb ik de QuickVoice app op mijn iPhone gebruikt. QuickVoice levert mp3 bestanden op, die gewoon via email verzonden kunnen worden, waardoor het voor mij een ideale opname-app is.

Dan gaan al mijn bestanden, zowel de jpeg als de mp3 in het programma waarmee ik het samenvoeg tot een filmpje. Aangezien mijn computer een Apple is, gebruik ik iMovie.
iMovie maakt het heel eenvoudig foto’s samen te voegen tot een diashow, wat kan aanvoelen als een film, mits je de juiste overgangen kiest. Ik heb hier gekozen voor ‘overvloeien’, zodat de overgangen niet keihard aanvoelen.

Het eindresultaat

http://youtu.be/xO2A7UL7K2E
Het meeste werk in dit filmpje was de beweging overeen te laten komen met de tekst: het poppetje moet inademen op ‘adem in’ en uitademen op ‘adem uit’. Omdat de hele oefening 2 minuten duurt, en de foto’s standaard op 4 seconden worden ingeladen, moest ik handmatig de tijd van alle foto’s inkorten tot het een logisch geheel vormde met de tekst.

Ik heb het filmpje in een dag in elkaar gezet. De tekeningen kostten de minste tijd. Ontdekken dat iMovie de mogelijkheid heeft de foto’s aan twee kanten in te korten, kostte me de meeste tijd. Aangezien het mijn eerste filmpje ooit was, ben ik redelijk tevreden over het eindresultaat. Nu ben ik begonnen een filmpje te maken over de vraag waarom stressreacties zo lang in het lichaam blijven, nadat het originele stressmoment al over is.

Over de auteur

Mijn naam is Misja van Lanen, eigenaar van Zensation Amsterdam.
Met Zensation Amsterdam wil ik de drie belangrijkste stressklachten bij klanten verminderen; hyperventilatie, hoofdpijn en slaapproblemen. Daarnaast behandel ik de algemene stressklachten als piekeren en een opgejaagd gevoel. Deze klachten behandel ik via ‘Well-Being pakketten’: een vastgelegd aantal behandelingen waarmee de klant handvaten krijgt om de rest van hun leven stressvrij door het leven te gaan.

Zelf ben ik ooit gestart als fysiotherapeut, aangevuld met psychosomatiek. Daarnaast ben ik fotografe, om het gebrek aan creativiteit dat ik in de fysiotherapie bemerkte, aan te kunnen vullen.

En omdat ik mezelf nog niet druk genoeg vond, heb ik mezelf ook aangeleerd mijn eigen websites te beheren en blogs te schrijven.