10 voordelen e-nieuwsbrief

Steeds vaker hoor je over de voordelen van een e-nieuwsbrief. Een digitale nieuwsbrief versturen is dé marketingtool om meer klanten te krijgen. Waarom eigenlijk, denk je misschien. Ik heb toch al een website?

De bezoekers op je site ken je niet en je kunt hen geen gerichte informatie sturen. Bijvoorbeeld als er iets verandert aan je produkt of dienst, of als je een interessante aanbieding hebt.

Met e-mail marketing kan dit wél! En er zijn nog meer voordelen van een e-nieuwsbrief. Ik zet de belangrijkste voor je op een rij.

1 Eenvoudig en snel te versturen

Met een handig nieuwsbriefprogramma, is je e-mail makkelijk en snel te maken. Ook in je eigen huisstijl. Met één druk op de knop verstuur je honderden of zelfs duizenden nieuwsbrieven, die binnen een paar seconden aankomen in de mailbox.

2 Effect makkelijk meetbaar

Met de huidige e-mail service programma’s, zoals MailChimp, kun je uitgebreid het resultaat van je nieuwsbrief analyseren. Zo kun je makkelijk meten wie je nieuwsbrief openen, hoe vaak ze doorklikken en op welke links. Handig om te weten, ook voor het aanpassen en verbeteren van je volgende nieuwsbrief.

3 Persoonlijk contact

Met een e-mail programma kun je heel makkelijk je nieuwsbrief personaliseren. Bijvoorbeeld door je abonnee direct aan te spreken bij de voornaam in de aanhef, of zelfs al in de onderwerpregel in de mailbox. Ook is het mogelijk om de ontvanger te laten kiezen met welke inhoud of frequentie hij de nieuwsbrief wil ontvangen. Zo kun je zo goed mogelijk aansluiten bij de interesses van je abonnees.

4 Op de radar blijven

Een goede digitale nieuwsbrief is dé manier om in contact te blijven met je (potentiële) klanten. Je kunt hen gericht waardevolle informatie sturen, regelmatig wat van je laten horen en zo bij hen op de ‘radar’ blijven.

5 E-mail wordt beter gelezen dan social media

Heel veel mensen gebruiken e-mail en checken hun mailbox regelmatig. Vergeleken met de overvloed aan berichten op social media, wordt een e-nieuwsbrief vaker en met meer aandacht gelezen. Je e-mail komt direct in de inbox van de ontvanger en de kans is groot dat je e-mail wordt gezien. Een groot voordeel ten opzichte van social media: je Facebookberichten, tweets of pins komen terecht in een grote stroom van vluchtige berichten waar je zelf geen invloed op hebt en waartussen ze vaak verloren gaan.

>> Lees ook waarom de e-nieuwsbrief meer toekomst heeft dan Facebook en Twitter (Frankwatching)

6 Je bouwt een band op met klanten

Je nieuwsbrieven zijn een prima manier om een band op te bouwen met je klanten. Door (gratis) waardevolle informatie en tips te delen, bouw je een expert-status op en wek je vertrouwen. Bovendien maak je de mens achter je bedrijf zichtbaar, persoonlijk en toegankelijk. Met speciale kortingen of interessante aanbiedingen bied je iets extra’s aan je abonnees. Fijn, want het is makkelijker om iets te verkopen aan een bestaande klant, dan aan een nieuwe.

7 Meer verkeer naar je site

Een van de voordelen van een e-nieuwsbrief is dat je makkelijk doorklik-links kunt opnemen naar je website. Je abonnees kunnen dan bijvoorbeeld verder lezen in informatieve artikelen (blog), of komen meer te weten over een event of workshop. Zo raakt je abonee meer betrokken en vergroot je de kans dat hij een aankoop doet. Leuke bonus: meer verkeer op je site wordt ook gewaardeerd door Google!

8 Snel meer abonnees

Door het toevoegen van tell-a-friend buttons, sharing-buttons en een inschrijfknop op je website, krijg je makkelijk meer abonnees voor je nieuwsbrief.

9 Goedkoop

E-mail marketing is goedkoop; je hebt geen kosten voor papier, druk of verzending.

10 Milieuvriendelijk

Het versturen van (grote) mailings per e-mail bespaart natuurlijk een hoop papier.

Conclusie: de voordelen van een e-nieuwsbrief zijn groot. Een digitale nieuwsbrief zorgt dat je makkelijk, goedkoop en snel gericht informatie kunt sturen naar je (potentiële) klant. Zo houd je contact met hen, blijf je op de radar en kun je een band opbouwen. Je abonnees geven expliciet toestemming via een dubbele opt-in; dat betekent dat zij echt geïnteresseerd zijn in jouw kennis en je produkt of dienst.

Je nieuwsbrief-abonnees zijn dus goud waard!

Zelf aan de slag met een e-nieuwsbrief?

Doe de online cursus MailChimp. In deze praktische cursus leer je alles voor het maken en versturen van een succesvolle digitale nieuwsbrief met MailChimp.