Laat zien wie je bent

Vaak worstelen ondernemers enorm met hun webtekst. Bang om het niet goed te doen, angst dat het niet professioneel oogt of gewoon koudwatervrees om online te gaan. Dan gebeurt het al snel dat je kiest voor veilige, algemene teksten.

Maar daarmee komt jouw persoonlijke bedrijfsverhaal niet uit de verf! Terwijl klanten juist graag willen weten wie jij bent en waar je voor staat. Door jezelf te laten zien kun je jezelf onderscheiden én krijgen mensen een goed gevoel bij jou.

Wees jezelf

Zo hielp ik laatst een startende ondernemer met zijn website. Met de tekst lukte het maar niet. Hij had het gevoel dat het allemaal heel goed onderbouwd moest zijn, anders zouden mensen toch niet serieus nemen wat hij te vertellen had? Daarmee leek het geen bedrijfsverhaal meer, maar eerder een wetenschappelijke scriptie! Toen ik tegen hem zei: “Goh, ik herken jou zo helemaal niet meer. Kun je niet gewoon laten zien wie je bent? Enthousiast je verhaal vertellen, zoals je dat tegen mij ook doet?” En toen kwam er ineens creatieve tekst met humor op het scherm, waar ik hemzelf helemaal in terug hoorde.

Schrijf zoals je praat

Dat brengt me direct bij de volgende tip: schrijf zoals je praat. Heel vaak krijg ik vragen over taalgebruik en stijl: Moet ik u of jij gebruiken? Gebruik ik korte of lange zinnen? Hoe maak ik een tekst persoonlijk? Hoe zorg ik dat het makkelijk leest?

De belangrijkste tip is eigenlijk heel simpel: schrijf zoals je praat. Dan krijg je vanzelf persoonlijke, vlot lezende tekst met de juiste toon. Bovendien klopt dan het beeld dat mensen van je krijgen op je site, óók met het beeld dat ze krijgen als ze je aan de telefoon spreken of live ontmoeten.

Vertel iets persoonlijks

Vaak zeggen mensen dat ze op zoek zijn naar een ‘persoonlijke klik’. Hoe cliché dat ook klinkt, dit is wel een heel sterk psychologisch fenomeen. Je kent het vast ook wel: je spreekt iemand op een feestje en deze persoon blijkt net als jij te houden van bergbeklimmen. Meteen merk je dat je iemand aardiger vindt en graag met hem verder praat.

Uit onderzoek blijkt dat dit zelfs opgaat bij triviale overeenkomsten, zoals op dezelfde dag jarig zijn of een voornaam hebben die begint met dezelfde letter. Wil je dat mensen een klik voelen op je site? Maak dan gebruik van dit mechanisme en vertel iets persoonlijks!

 

Een voorbeeld: de vele gezichten van Sophie

Vertel waarom je doet wat je doet

Waarom doe je wat je doet? Wat inspireert of motiveert je, waar heb je plezier in? Wanneer was je in je werk in een flow? Vertel hierover! Dan kiezen mensen voor je product of dienst, omdat het goed voelt of omdat je ze inspireert.

  • Ben je woningontruimer? Vertel hoe het allemaal begon bij het overlijden van je opa. Toen jij het huis leeghaalde, alles regelde voor de familie en ontdekte hoe goed je hierin was.
  • Ben je makelaar in Amsterdam? Vertel hoe jij iedere dag weer blij door die prachtige stad Amsterdam fietst. En mensen gelukkig maakt door ze te helpen een plek te vinden waar ze zich thuis voelen.
  • Ben je moedercoach? Vertel hoe lastig je het zelf vond als moeder om alle ballen in de lucht te houden en dat je het vrouwen zo gunt om weer met plezier moeder te zijn.

Meer inspiratie? Bekijk ook eens het verhaal van Tonys chocolonely, Tinqwise of Roetzbikes

Laat jij jezelf zien op je website? En hoe doe je dit? Of heb je een ander mooi voorbeeld?
Ik hoor het graag in je reactie!

 

Comments are closed