Stappenplan nieuwe website

Dat het belangrijk is je site up-to-date te houden, dat weten we wel. Zodat je site er eigentijds uitziet en mooi toont op alle schermen. De teksten nog steeds kloppen met je huidige aanbod en vertellen wat jij precies doet en voor klanten kan betekenen. Er geen overbodige of onjuiste inhoud opstaat die je eigenlijk allang had moeten weggooien. En last but not least; dat de techniek in orde is.

More...

Tot zover de theorie. In werkelijkheid was mijn site inmiddels behoorlijk verouderd. Ooit gemaakt in een gratis WordPress template, dat toen heel vooruitstrevend was. Inmiddels een template waarmee van alles niet kon en dat steeds vaker op halfzeven hing bij het updaten. Bovendien had ik qua kennis en aanbod inmiddels ook aardig wat 'updates doorgemaakt', waardoor niet alleen de teksten, maar ook de hele kapstok van mijn site hard aan verandering toe waren.

Maar ja, zo gaat dat. Je hebt het druk en die website komt daar nog eens bovenop. En dan is het ook nog eens een hele klus, waar je zelf echt even voor moet gaan zitten. Want wat komt er allemaal kijken bij het maken van een nieuwe(re) website? Aan de hand van mijn eigen ervaring vertel ik iets over de verschillende stappen.

Blauwdruk voor je site

Meest ideaal is om eerst een totaalplan te maken voor je site, gedacht vanuit de inhoud. Bedenk eerst welk verhaal je wil vertellen, voor wie en met welk doel; het raamwerk. Dan kun je daarna bepalen hoe je site eruit moet gaan zien en wat voor design en techniek hierbij passen. Samen vormt dit de blauwdruk of 'bouwtekening' van je nieuwe site. Bijkomend voordeel: je kunt goede en vergelijkbare offertes opvragen voor de bouw van de site. Vervolgens kun je de teksten (laten) schrijven en kan jij of je webbouwer gaan bouwen.

Doel en doelgroep verhelderen

Dit lijkt een open deur en toch is het heel belangrijk. Voordat je begint met een nieuwe site, is het belangrijk om doel en doelgroep heel duidelijk te hebben. Wil je dat mensen contact opnemen, kennis opdoen of producten kopen? Is je site een belangrijk onderdeel van je online marketingstrategie, een digitaal visitekaartje of een kennisbank? Door je doelen helder te formuleren, wordt duidelijk wat voor soort site nodig is. Uiteraard is het daarbij belangrijk ook je doelgroep goed in kaart te brengen: wie wil je graag aanspreken? Dit zorgt dat je straks een site hebt die aansluit bij de vragen of problemen van je klant.

Stijl en design bepalen

Dit was voor mij gelukkig niet zo lastig. Huisstijl, kleuren en look & feel van de oude site wilde ik zoveel mogelijk behouden. Heb je nog geen huisstijl of weet je nog niet precies wat je wilt? Dan kan het handig zijn sites te verzamelen die je mooi vindt. Zo krijg je een beter idee van wat je wilt (of juist niet). Of maak bijvoorbeeld een moodboard, waarop je diverse kleuren, stijlen, lettertypes etc. verzamelt. Alles wat jou (en je bouwer) kan helpen om zo concreet mogelijk te maken hoe je site eruit moet gaan zien.

Bedenken wie wat gaat doen

In mijn geval heeft de webbouwer voor mij een testdomein gemaakt, met daarop een kopie van mijn oude website. Vervolgens kon ik dit gebruiken als basis om helemaal zelf te gaan bouwen. Met behulp van een fijne pagebuilder, kon ik rustig de site helemaal inrichten: van siteconcept en kapstok, tot teksten schrijven en alle content plaatsen in een mooie lay-out. Daarna liet ik alles overzetten naar mijn hoofddomein.

Als je heel handig bent én dit ook leuk vindt, is dit natuurlijk een prima optie. Je kunt alles precies zo maken als je zelf wilt. Je kunt natuurlijk ook het bouwen helemaal overlaten aan een webbouwer en alleen de teksten en afbeeldingen aanleveren. Zorg dan wel voor een goed siteplan, zodat je bouwer héél goed weet wat jouw wensen zijn en wat precies de bedoeling is. En denk eraan dat het maken van goede content ook nog best een klus is. 


Uitbesteden of zelf doen?

Heb je weinig tijd, of van bepaalde dingen geen kaas gegeten? Besteed dan dingen uit: bijvoorbeeld het maken van siteconcept en kapstok, het bouwen zelf, het schrijven en/of redigeren van de teksten of het plaatsen van alle content in je site met een mooie lay-out.

Kapstok bedenken

Welke informatie komt er op je site en hoe ga je dat verdelen over de verschillende pagina's? En hoe linken deze pagina's onderling weer met elkaar? Voordat je alle teksten gaat schrijven, moet je eerst zorgen dat de hele menustructuur, de kapstok van de site duidelijk is. En voor zo'n goede kapstok is het nodig dat je jouw aanbod goed helder hebt. Hoe duidelijker jij voor ogen hebt wat je precies aanbiedt, hoe makkelijker het is om daar een passende structuur bij te bedenken.

Omdat mijn aanbod in de loop der tijd best veranderd was, was dit wel een klus. Vooral om tegelijk te zorgen dat de verschillende pagina's en het aanbod overzichtelijk en logisch bleven voor de bezoeker. Dat zorgt dat mensen niet te snel wegklikken en makkelijk de weg vinden naar je product of dienst.

Template kiezen

Dit is vaak een lastige stap. Er zijn zo ontzettend veel mogelijkheden, dat je hier makkelijk in kunt verdwalen. Het is in ieder geval slim om een template te kiezen dat al zo veel mogelijk lijkt op hoe je de site straks wilt hebben. Dat scheelt een hoop werk. En probeer de opties te beperken: kies bijvoorbeeld een betaald thema van een aanbieder waar je zelf goede ervaringen mee hebt.

Zelf werk ik al langere tijd naar tevredenheid met de pagebuilder Thrive Architect. Om het mezelf makkelijk te maken heb ik daarom besloten dan maar gewoon ook een Thrive Theme te kiezen. Om te voorkomen dat ik eindeloos zou gaan twijfelen, heb ik mezelf gedwongen hier snel 3 thema's uit te kiezen, die qua indeling het meest leken op wat ik wilde. Daarna heb ik ze alledrie kort uitgeprobeerd, door ze om beurten in het testdomein te zetten en te kijken hoe dit eruit zag. Hier kwam 1 thema uit dat ik mooi  vond én lekker makkelijk: ik hoefde er niet veel meer aan te veranderen. Mijn bestaande logo kon er goed in, de footer hoefde niet aangepast en het thema had zelfs een basis kleurenschema dat paste bij mijn eigen huisstijl.

Als je het bouwen helemaal uitbesteed, kiest je webbouwer doorgaans een template en hoef jij meestal alleen te overleggen of dit een betaald of gratis template wordt.

Functionaliteiten bepalen

Bij het maken van een bouwplan voor je site, is het ook belangrijk om na te denken over de functionaliteiten die je straks nodig hebt. Wil je bijvoorbeeld dat mensen online je producten kunnen kopen, kaartjes kunnen bestellen of een donatie kunnen doen? Dan heb je een online betaaloptie, webshop of online ticketsysteem nodig. Of misschien is het voor jou nodig dat klanten op een apart gedeelte van je site kunnen inloggen. Maar denk ook aan meer eenvoudige functies, zoals een bestel- of contactformulier, een blog of een inschrijfknop voor je nieuwsbrief. 

Door vooraf goed op een rijtje te zetten wat er precies nodig is, weet de webbouwer straks precies wat de bedoeling is. Dat zal ook zorgen dat je site sneller af is en er geen aanpassingen of extra kosten achteraf nodig zijn. Heel fijn dus!

Teksten schrijven

Helaas zijn de teksten op een site vaak een ondergeschoven kindje. Veel tijd, aandacht en budget gaat naar het design en de technische bouw van een website. En als dat allemaal staat, denken we: "o ja, er moesten ook nog teksten op.". Zonde, want een prachtige website zonder goede, bijpassende teksten is als een prachtig ingepakte lege doos. Bovendien kan je tekst en inhoud er dan 'alleen nog maar een beetje inproppen', maar de waardevolle samenhang tussen inhoud en design ontbreekt.

Met een goede kapstok en een duidelijk aanbod, kon ik gelukkig snel lekker gaan schrijven. Ook heb ik eerst mijn eigen briefingsformulier ingevuld ;-), zodat ik weer goed helder had wat ik doe, waar ik plezier in heb en wat ik voor klanten kan betekenen. En wat echt fijn was: de teksten gewoon direct in de site zetten met de pagebuilder. Zo kon ik lekker spelen met tabjes, kolommen, alinea's etc. en had ik meteen een goede samenhang  tussen tekst, lay-out en design. Fijn om het op die manier mooi en overzichtelijk te maken, zodat de tekst ook echt goed tot zijn recht komt. 

Foto's en video's uitzoeken

Tenzij je een groot budget hebt, wil je webbouwer graag passende foto's en afbeeldingen van jou ontvangen in een goed formaat en van goede kwaliteit. Kijk wat voor afbeeldingen passen bij je design en huisstijl en wat je wilt uitstralen. Ga je foto's laten maken of werk je met Stockfoto's? Gebruik je graag icoontjes, tekeningen of infographics? En misschien wil je ook video's gebruiken die je verhaal ondersteunen. Maak een bibliotheekje van alle materiaal dat geschikt is & lever het op een goede manier aan bij je webbouwer. 

Zelf met afbeeldingen aan de slag?

Zorg er altijd voor dat je foto's zo klein mogelijk upload, dus niet groter dan het formaat dat je daadwerkelijk nodig hebt. En gebruik een image resizer in je website, die je afbeeldingen comprimeert. Dan nemen ze minder ruimte in, ook weer goed voor de snelheid van je site.