Nieuwe website VON

Eigenlijk is dat het allerleukste: een compleet nieuwe website helemaal vanaf begin tot eind maken, van siteconcept tot alle webteksten. In supergoede samenwerking met een webbouwer, waarbij we elkaar perfect aanvullen. Dit is ook het meest ideaal voor de klant: een siteconcept dat goed uitgedacht is, en waar vanaf het begin alles met elkaar klopt; tekst, design, navigatie en techniek. Zo ging dit bij de website voor de Vereniging van Orgelmakers Nederland (VON).

Stevige start siteconcept met interactieve workshop

Aan de start van dit leuke project, hield ik een interactieve workshop “Wat moet er op de website” met een werkgroepje. Omdat de VON bestaat uit verschillende orgelmakers, was het belangrijk dat we vanaf de start van de nieuwe website de wensen en ideeën van verschillende leden konden meenemen. Als je een goede website wilt, die klopt met je wensen en lang meegaat, is het bovendien slim om eerst goed duidelijk te krijgen wat je nu precies wilt. Wie is je doelgroep, wat zoeken zij op je website, wat wil je dat bezoekers gaan doen? Welke content, navigatie en functionaliteiten horen hierbij? Met verschillende opdrachten, werkbladen, een flipover en postits, ging de groep hard aan de slag.

En dit leverde een heleboel op! Aan het eind van de ochtend, stond er eigenlijk een compleet plan in de steigers. Met een duidelijk idee voor de look & feel, de inhoud, wat de site allemaal moest kunnen en een uitgewerkt navigatieplan. Leuk ook om te zien dat in de loop van de ochtend steeds meer enthousiasme en ideeën ontstonden en de verschillende leden met elkaar op één lijn kwamen.

Moderne website met ambachtelijke uitstraling

Ambachtelijk
De nieuwe website moest een ambachtelijke uitstraling krijgen, met mooi beeldmateriaal, die het veelzijdige handwerk van het bijzondere orgelvak laten zien. Daarnaast moet duidelijk worden dat orgelbouw een complex vak is, waar veel verschillende kennis en disciplines voor nodig zijn.
Internationale opdrachtgevers interesseren
Belangrijkste doel is het informeren en interesseren van opdrachtgevers, vooral internationaal. Daarbij moet naar voren komen dat de Nederlandse orgelbouw hoog is aangeschreven, o.a. omdat hier bijzonder veel historische kennis aanwezig is en uitzonderlijk veel historische orgels bewaard zijn gebleven.
Promotie van het orgelvak
Daarnaast is de site ook interessant voor leerling-orgelmakers en stagiaires, orgelliefhebbers en kinderen. Zo draagt de website ook bij aan de promotie van het orgelvak.

Nieuwe website VON

Tekst en vormgeving werken optimaal samen

Dit project was nog eens extra leuk, omdat ik ook de complete lay-out kon doen, mét een handige editor en interactieve banners. Hierdoor kon ik tekst en vormgeving optimaal laten samenwerken én lekker spelen met alle opties van Codelights ;-).

Een webtekst schrijven is wat mij betreft namelijk meer dan alleen een stukje tekst aanleveren in Word. Als je het goed doet, kun je er hele webpagina’s mooi mee opbouwen en zorgen voor samenhang en interactie tussen tekst, links, lay-out en vormgeving.

Een paar leuke voorbeelden:
• Voor een aantal Weetjes, die ook illustreren dat de Nederlandse orgelbouw bijzonder is, kwamen een paar stats counters goed van pas. Dit is een statistiek met een teller die oploopt, zodra je met je muis erlangs scrollt.

Statscounter VON

• Om een orgel te maken is specialistische kennis uit verschillende vakgebieden nodig. Hiervoor heb ik een roterend overzicht (woord-slider) gemaakt van alle verschillende kennis die nodig is. Met mooie en bijpassende foto’s van de verschillende vakgebieden, met meer uitleg als je erover heen scrollt.

Woordslider Kennis - website VON

Nieuwe website: extra functionaliteiten

Als laatste noem ik nog even een paar extra functies die webbouwer Studio Erkwerk ook nog speciaal heeft ingebouwd.

  • De nieuwe website is tweetalig ingericht en kan naar wens uitgebreid worden met meer talen.
  • De klikbare wereldkaart laat een aantal bijzondere orgelbouw-projecten zien van Nederlandse orgelmakers wereldwijd.
  • Op de ledenpagina worden leden at random getoond (niet op alfabet). Dat is eerlijker; zo staan niet altijd dezelfde leden bovenaan.
  • Ieder lid heeft een eigen inlog en kan hiermee eenvoudig en snel de eigen ledenpagina aanpassen.
  • Er is een intern ledengedeelte (met inlog); bijvoorbeeld voor notulen, interne stukken, arboregels e.d.

>> Zelf aan de slag met een goed siteconcept? Misschien is de workshop website iets voor jou.

NB: Er wordt hard gewerkt om deze workshop als online cursus aan te bieden.