Is WordPress gratis?

Is WordPress gratis, willen mensen vaak weten? Ja en nee. De software van WordPress is gratis, want deze is ‘open source’. Maar een website kost toch altijd tijd en/of geld.

 

 

Hoeveel je site kost, hangt af van wat je allemaal wilt en wat je hiervoor zelf kunt of wilt doen (kennis/tijd). In dit artikel geef ik je een overzicht van de kosten die komen kijken bij een WordPress site.

Verschil WordPress.com en WordPress.org

Allereerst is het belangrijk te weten dat er een verschil is tussen WordPress.com en WordPress.org. Als je een WordPress site of blog start op WordPress.com, dan kan dit helemaal gratis. Hiervoor heb je namelijk geen hosting of domeinnaam nodig. Je maakt een eigen account aan en kunt meteen beginnen. Je site wordt dan onderhouden door WordPress en je hebt hier verder geen omkijken meer naar.

Bij een website met WordPress.org is dit anders: ook hier is de software helemaal gratis, maar je moet wel de hosting en domeinnaam van je site zelf regelen en betalen. Daarnaast zorg je dan zelf voor het technisch onderhoud. Als je dit zelf doet, kost dat natuurlijk niets. Wil je het echter uitbesteden, bijvoorbeeld omdat je niet zo technisch bent, dan komen er extra kosten bij.

Site in WordPress.com: gratis

Een site in WordPress.com is helemaal gratis en je kunt direct beginnen. Maar er zijn ook nadelen:

  • Beperkte keuze hebt in templates (ontwerp of sjabloon)
  • Beperkte functionaliteiten (dingen die je site kan)
  • Geen eigen domeinnaam

Je site krijgt namelijk het adres www.mijnsite.wordpress.com. Dus altijd met de toevoeging wordpress.com. Voor een hobbysite of blog is dit meestal geen probleem. Als je een site wilt voor je bedrijf, ligt dit natuurlijk anders. Dan wil je graag je eigen webadres op je visitekaartjes zetten. Er is wél een trucje die dit mogelijk maakt voor een WordPress.com site, maar dat kost wel een paar tientjes per jaar.

>> Lees hiervoor het blog Je eigen domeinnaam voor je WordPress.com site van Kitty van der Kroon.

Site in WordPress.org: bijkomende kosten

Kies je toch voor een site in WordPress.org, houd dan rekening met de volgende kosten:

Hosting van je website

Bij een provider koop je serverruimte voor je website. Deze kosten varieren tussen de €75,- en €200,- per jaar, afhankelijk van de service van de provider en de technische mogelijkheden. Let er bij je keuze op dat het hostingpakket geschikt is voor WordPress. Daarnaast is het handig om te kiezen voor een provider die WordPress voor je kan installeren. Zeker als je zelf met je site aan de slag wilt, dus zonder webbouwer.

Domeinnaam voor je website

Een eigen domeinnaam voor je site (of meerdere domeinnamen) kun je eenvoudig registeren. Dit kost je ongeveer €7,50 per jaar. Je eigen domeinnaam (1 domeinnaam) zit vaak inbegrepen in de kosten van je hostingpakket.

Technisch onderhoud van je site

Technisch onderhoud van je site is nodig om te zorgen dat hij veilig blijft voor virussen en hackers en goed blijft draaien. WordPress brengt vaak updates uit en het is belangrijk deze regelmatig te installeren en je site te beveiligen. Toch kan er altijd iets misgaan en is je site opeens offline, of doen bepaalde functies het niet (goed) meer. Zorg daarom altijd voor backups. Het technisch onderhoud van je site kun je natuurlijk zelf doen, maar als je hier geen tijd voor hebt of er te weinig van weet, kun je het beter uitbesteden. Reken hiervoor op een bedrag van ongeveer €100,- tot €250,- per jaar.

Op maat maken van een website

Met WordPress.org kun je kiezen uit een hoop templates voor het uiterlijk van je site (gratis of betaald). Als je zelf voldoende technische kennis hebt, kun je het template ook nog aanpassen. Voor allerlei functies die je in je site wilt, kun je plugins gebruiken (gratis of betaald). Heb je bepaalde wensen voor het uiterlijk of de functies van je site? En kan je dit niet zelf doen? Dan zul je een webbouwer moeten inschakelen om je site op maat te maken. De kosten hiervoor zijn afhankelijk van je wensen: van een paar honderd euro voor een eenvoudige site, tot een paar duizend euro voor een gespecialiseerde website.

Is WordPress gratis: conclusie

Een site in WordPress.com is helemaal gratis: software, hosting én onderhoud. Daar staat tegenover dat je een beperkte keuze hebt in ontwerp en functie en geen eigen domeinnaam hebt. Met een truukje regel je alsnog een eigen domeinnaam, maar dit kost een paar tientjes per jaar.

Kies je voor een site in WordPress.org, dan komen hier verschillende kosten bij, afhankelijk van je wensen en je eigen beschikbare kennis en tijd.