Afbeeldingen op je website: hoe kom je eraan?

Natuurlijk wil je ook graag mooie afbeeldingen op je website of blog. Een plaatje zegt meer dan duizend woorden, toch? Even Googelen en je vindt zo heel veel mooie afbeeldingen voor jouw onderwerp. 

Niet iedereen weet dat je deze plaatjes niet zomaar mag gebruiken. Maar hoe zit dat dan precies en hoe kom je dan wél aan geschikte afbeeldingen voor je site?

Gratis plaatjes of een dure claim?

Veel mensen zoeken afbeeldingen via Google. Maar op vrijwel alle plaatjes op internet rust auteursrecht. Het kan zelfs gebeuren dat je zo een

Plaatjes zoeken op internet

dure claim aan je broek krijgt. Zo is er een stockfoto bureau dat op internet actief zoekt naar plaatjes die niet mogen worden gebruikt. Door het gebruik van illegaal gedownloade plaatjes, lopen zij immers inkomsten mis.

>> Lees meer in het artikel: ‘Plaatjes en foto’s kopieren kan je duur te staan komen’.

Gratis afbeeldingen zoeken

Je kunt op internet ook prima op zoek naar gratis afbeeldingen; het kost wel wat meer tijd. Diverse sites bieden de mogelijkheid om gratis rechtenvrije plaatjes te downloaden. Soms in ruil voor een comment bij de foto, of een naamsvermelding en/of linkje bij de foto waarmee je de rechthebbende vermeldt.

  • Een handige site is bijvoorbeeld: http://www.sxc.hu/.
  • Ook diverse stockfoto sites bieden royalty free images.

Afbeeldingen op je website: eigen beeldmateriaal

Je kunt natuurlijk ook eigen foto’s en afbeeldingen op je website zetten. Dit maakt je afbeeldingen ook persoonlijk en in ieder geval origineel. Of laat dit doen door een fotograaf of ontwerper.

  • Gebruik een tekenprogramma (Paint, Gimp of gewoon Word)
  • Maak screenshots. Handig om iets uit te leggen.
  • Ga fotograferen: een eigen camera en hier handig mee? Let wel op het portretrecht.
  • Maak infographics: deze zijn heel populair op internet.

Images kopen

Een goede en veilige manier voor het plaatsen van afbeeldingen op je website: het kopen van stockphotos. Dan weet je zeker dat je goed zit en je hoeft er geen naamsvermelding bij te zetten. Dit kost meestal een paar euro per foto. Afhankelijk van het formaat dat je wilt, kan dit oplopen naar hogere bedragen. Nadeel kan zijn dat je snel standaardfoto’s hebt die iedereen gebruikt; let hierop bij je keuze.

 

Meer lezen over auteursrecht?

Reacties

Welke afbeeldingen gebruik jij op je website? Stockfoto’s, eigen foto’s of anders? Heb je nog meer tips, laat het weten!

Vond je dit een interessant artikel? Deel het met anderen via de buttons hieronder.

Of schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang regelmatig gratis tips voor een effectieve website.

 

 

 

Comments are closed